Orice „crapar” serios incearca sa pacaleasca vigilenta „mustaciosilor” folosind deja celebra montura cu „fir de par”. Ne-am obisnuit atat de mult cu ea (in nenumaratele ei variante), incat pare ca o avem la dispozitie dintotdeauna. Dar nu, nu este nici pe departe asa!

Aristotel spunea ca stiinta si arta evolueaza gratie experientei. Bun, si ce legatura are filozoful grec cu pasiunea care ne „roade” pe noi? Pai acesta este un principiu care se aplica perfect in pescuit, unde acumularea de „date” pe malul apei devine o conditie obligatorie pentru imbunatatirea rezultatelor personale.

Beneficiind exact de asemenea experianta, Kevin Maddocks si Lenny Middleton, doi dintre pionierii pescuitului modern, s-au intrebat ce trebuie sa faca (sau sa schimbe), pentru ca sa-si imbunatateasca rata capturilor.

Sa-l lasam pe Kevin Maddocks sa-si aduca aminte: „In vara lui 1978, analizand rezultatele mai multor partide cu Len Middleton si Keith Gillings, partenerii mei de pescuit, am realizat ca, pe anumite lacuri, pestii curata vadul de nada, dar in acelasi timp evita momeala care este atasata direct pe carlig. Atunci am hotarat sa imi construiesc un acvariu de proportii, pe care l-am pus in sufragerie si pe care urma sa il folosim pentru diverse experimente. Acvariul a primit o infuzie de ciortani cu o greutate intre 1-1,5 kg si am inceput sa testam diverse nade in forma lor naturala. Am creat multiple paturi de nada si ne uitam cu mare atentie la modul in care se pestii se bucurau de delicatesele de pe substrat.”

montura_cu_fir_de_par - 2

Observand si intelegand modul de hranire al „mustaciosilor”, Kevin Maddocks a realizat ca daca ar exista o distanta intre momeala si carlig, „hrana” s-ar misca mai natural pe substrat si atunci pestii ar fi mai usor de pacalit. Obligat sa improvizeze, a legat momeala de carlig cu ajutorul unui fir de par (din coada unui cal) de aici venindu-i si numele („hair rig”), reusind astfel sa revolutioneze pescuitul la crap! De atunci au aparut zeci de tipuri de monturi care sunt „variatiuni pe aceeasi tema”, deoarece – intr-un fel sau altul – actioneaza dupa aceleasi principii ca montura initiala. (Alin Iliescu)