Desi sezonul rece nu s-a terminat, ba chiar lacurile sunt inca bine „imbracate” in straturile groase ale ghetii, iata-ne pe data de 6 februarie 2016 pe malul lacului Lupsanu 1, pentru a ne bucura de o zi frumoasa de pescuit in compania unor oameni speciali, cu multe povesti de spus si mai ales de ascultat. Echipa emisiunii „Mincinosii” a organizat o iesire pentru toti cei care au dorit sa inaugureze noul sezon, sub titulatura de „Pomana Mincinosilor”… Raposatul Ghita stie de ce!
Cu toate ca vremea a fost excelenta pentru un inceput de februarie, au fost momente ale zilei cand frigul punea stapanire pe cei prezenti. Dar cum sangele de pescar fierbea in vene precum vinul rosu de Macin, din care ieseau aburi, nu ne-am putut astampara si ne-am decis sa ne incercam norocul, sperand ca poate, din acea mana de pescari, macar unul va scoate la lumina un „mustacios”.
Partida de pescuit a fost abordata intr-un mod cat mai simplu si ieftin:
– ca nada am folosit un kilogram din mixul de nadire MG „Insecte si Libelule” in care am adaugat o mana de viermi, iar la cele 3 lansete am mers cu monturi de finete, fir textil de 0.18 mm, carlige numarul 8 si evident momitor.
– la carlig am ales sa imi incep anul cu deja prea bine cunoscutele plastice Enterprise culoarea aleasa fiind cea roz, la alta lanseta am incercat un Maggot rig atat cu viermi cat si cu libelule, iar la ultima lanseta in nebunia mea, pentru ca orice pescar este si un pic nebun, am folosit doua boabe de porumb uscat care a fost tinut la fezandat cu o palinca strasnica de prune, timp de cativa ani buni (am uitat pur si simplu de acest porumb, cand asta iarna facand curat am dat peste un borcan bine ascuns in debara).
Dupa nici macar 40 de minute de asteptat , timp in care ochii imi sareau mereu pe lanseta cu porumbul flotant la care ma asteptam sa am trasatura, senzorul lansetei pe care aveam porumbul uscat da un semnal scurt si timid, moment in care ma uit la swinger si il vad ca urca incet, incet.
Am uitat sa mentionez ca pe aceasta lanseta am atasat si un saculet solubil de dimensiuni mici, in care am pus un mix de sparturi cerealiere, stropit bine cu un aditiv fluo cu aroma de usturoi.
Revenind la trasatura, ma ridic de pe scaun si parca cu emotie pe care nu am mai simtit-o din dimineata afisarii rezultatelor la examenul de Bacalaureat, intep.
Cum de multe ori ma insel in legatura cu anumite decizii, de aceasta data nu m-am inselat, pret de cateva zeci de secunde la capatul firului o vietate, inota linistita in apa, abia daca simteam miscarile pe care le facea.
In pacate drilul nu s-a concretizat, din cauza faptului ca, precum spuneam si mai sus, folosisem un saculet solubil. Ei bine apa rece a facut ca saculetul sa nu se dizolve in totalitate, pe carlig ramanand reziduri care m-au impiedicat, zic eu, sa pun pe saltea prima ciprinida din acest an.
In restul zilei nu am mai avut parte de trasaturi, am schimbat lansetele cam la o ora schimband si locul in care urma sa plasez montura. Toata activitatea a fost intrerupta de mirosul ademenitor care venea de vis-a-vis unde cei prezenti impreuna cu adiministratia unui lac excelent, il sacrificasera pe saracul „ramator” Ghita, care acum se transformase in „pomana” si se perpelea frumos in ceaunele puse pe foc.
In concluzie, am inteles pe parcursul anilor ca o partida de pescuit reusita este una in care ne relaxam, facem ceea ce ne place si ne bucuram atat de viata cat si de natura.
Pescuitul nu inseamna doar capturarea unor pesti, este pasiunea care te aduce in contact direct cu natura, te face sa te descoperi pe tine si sa intelegi ca orice fiinta din acest univers isi are rolul sau.
Andrei Iliescu