Am ales ca weekendul trecut sa mi-l petrec pe malul unui lac aflat in judetul Tulcea, mai exact in localitatea Horia. Cum nu stiam nimic despre acest loc, am apelat la atotputernicul prieten al oricarui om informat – internetul, evident – si dupa o cautare scurta pe „goagal” am aflat urmatoarele: „Situata pe drumul care duce la Balabancea, la aproximativ 2 km de centrul comunei Horia, balta este tinuta de primarie fiind gratuita pentru localnici si cu plata pentru outsideri, taxa fiind de 50 lei. Cele mai bune locuri sunt pe malul cu soseaua, inspre capatul opus digului, adica inspre Balabancea. Cateva locuri de caras sunt si la dig (pe o latime a malului de 20 m de la dig), pe partea opusa soselii. In rest apa este mica ca adancime si bogata in vegetatie, pescuitul la undita necesitand intrarea in apa. Specii de peste ce pot fi regasite: crap, caras si albitura. Localnicii spun ca sunt capturi rare si de salau si somn, dar astea posibil sa pice in plasele ce sunt intinse noaptea” (www.info-delta.ro).
Cu secretele deja dezvaluite, am plecat plin de optimism, sentiment care s-a consolidat din plin in momentul in care am ajuns la destinatie si am realizat ca iesisem din „tiparul” baltilor din jurul Capitalei. Aveam in fata 48 de hectare de luciu de apa salbatic, de o frumusete rara.
Ne-am descarcat bagajele si am asezat tabara, dupa care mi-am indreptat atentia spre partida de pescuit care se prefigura. Planurile facute de acasa prevedeau o abordare lejera, fara echipament in exces, cu doar doua scule. Pe scurt, simplu, comod si practic.
Am decis sa imi instalez lansetele intr-o zona unde, in apropierea malului (cca 40 m), se zareau crengiile unui copac scufundat. Ma gandeam ca pestii prefera intotdeauna protectia agataturii, plus ca nici nu trebuia sa fac prea mari eforturi ca sa nadesc si sa lansez.
Pentru a scoate pestii din letargie, am facut un mix format din doua kilograme de porumb preparat, cu melasa si lasat la inmuiat, plus un kilogram de boilies tari monster crab cu stropeala de cranberry (20 mm).
La carligul de la prima lanseta, am ales sa folosesc un boilies tare de 14 mm, cu o boaba de porumb uscat deasupra, pentru a face o diferentiere de contrast in apa.
Pe a doua lanseta am mers cu un momitor pe care am folosit nada de la Carp Discount cu aroma de usturoi, nada in care am adaugat celebrul „Amestec de saculet”, produs de CPK, cu aroma de miere, iar la carlig am folosit „plastice” flotante.
La ambele lansete am avut leadcore, o montura fiind cu clips pentru plumb pierdut, din cauza agataturii, iar cealalta cu momitor. Rigul a fost confectionat din firul produs de celebra firma Katran, si anume „Tuareg”, iar carligele au fost atat de la Gamakatsu cat si Korda, urmand sa „jonglez” intre numerele 6 si 8.
Debutul a fost unul deosebit de… linistit, ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca tactica abordata nu a fost cea corecta. Ca urmare, la lanseta cu momitor am pus viermusi direct pe carlig si se pare ca aceasta decizie a fost una destul de buna. In scurt timp au inceput sa apara trasaturile, iar pestii pe care ii scoteam pe mal, erau niste platici frumoase, cu greutati intre 500 gr si 1200 gr. Exemplarul de 1,2 kg a devenit astfel si recordul meu personal la acest tip de peste.
Lanseta cu boilies am schimbat-o la interval de 4 ore, insa din nou, nu am reusit sa obtin trasatura, de pe patul generos, facut in apropierea malului.
Partida mea, s-a finalizat cu 15 platici de toata frumusetea, si chiar daca nu am reusit sa aduc pe mal niciun „mustacios”, distractia si relaxarea au fost prezente in partida mea de 36 de ore, pe lacul Horia, din judetul Tulcea. (Andrei Iliescu)