Iarna este perioada cea mai „neagra” din viata unui pescar de crap. Este momentul in care nu avem altceva de facut decat sa traim din amintiri, sa ne facem planuri, sa legam monturi sau sa inventam noi retete de nada. Insa odata cu primele rabufniri ale primaverii, avem ocazia sa simtim din nou emotiile intalnirii cu crapii de la capatul firului.

In abordarea partidelor din acest sezon, trebuie sa tinem cont de cativa factori foarte importanti, care pot face diferenta intre reusita sau esecul partidei noastre de pescuit:

Primavara, chiar daca temperaturile exterioare devin placute pe timpul zilei, apa se incalzeste mai greu, iar crapii nu vor fi foarte activi in cautarea hranei. Astfel, cat timp temperatura apei ramane scazuta, este foarte important sa localizam cat mai exact crapii. De regula zonele cu apa mai adanca sunt cele in care avem cele mai mari sanse de reusita imediat dupa topirea ghetii. Pe masura ce temperatura apei va creste, iar soarele va incalzi apa lacului, crapii se vor deplasa catre zonele cu apa mica.

Montura_crap_momitor_1

Montura si accesorii. Deoarece metabolismul crapilor este inca scazut, accesoriile folosite trebuie sa fie cat mai fine. Astfel, este recomandat sa folosim carlige dimensiunea 6 sau 8, plumbi cat mai usori si monturi de genul Running Rig. De asemenea, momeala atasata carligului trebuie sa fie cat mai mica, boilies-uri solubile de 10-14 mm si pop-up de 8 mm. O alegere foarte buna sunt plumbii tip naditor (momitor) sau cei pentru pasta.

Montura_crap_momitor_2

Strategia de nadire. Boiliesurile folosite primavara trebuie sa fie cat mai solubile pentru a se dizolva cat mai repede in apa si a atrage crapii mofturosi. Odata gasit locul in care vom amplasa montura, putem nadi cu cateva boiliesuri cu ajutorul bastonului de nadire, sau putem opta pentru folosirea unui saculet solubil. Nada pentru momitor poate sa contina si boiliesuri sparte, pelete, seminte si aditivi.

Montura_crap_momitor_3

Nadirea trebuie sa fie cumpatata, important este ca nada aflata pe patul de nada sa ii dea crapului semnalul de hranire, nu sa il sature. Dupa fiecare captura, trebuie sa improspatam locul prin aruncarea cu ajutorul bastonului de nadire a catorva boiliesuri. Pentru a ne asigura ca momeala prezenta la carlig este cea mai atractiva de pe patul de nada, recomandam folosirea pop-up-urilor si a pastei solubile. (Dragos Sinca)

Sursa: http://www.wlc-carp.com