Pentru pescarul de crap, in majoritatea cazurilor, iarna inseamna extrasezon. Adica perioada in care isi aminteste de partidele frumoase din trecut si sta la un „pahar de vorba” depanand povesti alaturi de alti prieteni „mincinosi”.
Ne uitam zilele acestea afara si ne este din ce in ce mai greu sa ne gandim ca inca suntem in iarna. Totusi, lacurile sunt inghetate, noapte sunt temperaturi sub zero grade, iar soarele, desi straluceste, inca nu are putere pentru a ne face sa ne dam jos hainele groase. Pentru cei mai nerabdatori dintre noi, avem cateva sfaturi, astfel incat viitoarea partida de pescuit sa nu fie una ratata.
1. De ce să pescuim iarna?
În primul rând, pentru că este o provocare pentru fiecare dintre noi, indiferent de numărul de ore petrecute pe malul lacurilor favorite. Indiferent de greutatea sa, un crap prins în această perioadă valorează, în opinia mea, mult mai mult faţă de un „zecar” prins în timpul verii. De ce afirm asta? Pentru că, de această dată, variabilele precum localizarea, alegerea monturii, a nadei potrivite nu mai pot fi în niciun fel neglijate. În plus, nivelul de limpezime al apei oferă driluri care merită într-adevăr filmate şi fotografiate.
2. Metabolismul crapilor
Aşa cum este şi normal, din cauza temperaturii scăzute a apei, metabolismul crapilor încetineşte, iar hrănirea lor este în scădere (în niciun caz inexistentă). Acest lucru trebuie luat în considerare, dat fiind faptul că este afectată şi capacitatea lor de a digera nada pe care o consumă. Deci, gândiţi-vă de două ori atunci când alegeţi nada şi cantitatea pe care urmează să o „aruncaţi” în apă.
Pont: majoritatea producătorilor au dezvoltat game de nadă speciale pentru „apă rece”, ceea ce vine în ajutorul pescarilor mai puţin experimentaţi, sau a celor mai comozi.
3. Unde pescuim?
Consider că este logic să nu ne aventurăm pe lacuri care nu au o populaţie piscicolă mare, sau pe care oricum sunt greu de păcălit crapii şi-n momentele din an în care aceştia se hrănesc frenetic. Cel mai indicat ar fi să alegeţi lacuri cu o mare populaţie piscicolă, pe care se pescuieşte intens de-a lungul anului, iar, slavă Cerului, măcar la capitolul „bălţi suprapopulate” România are cu ce se mândri (nu atât prin numărul lor, cât prin constanţa pe care şi-au păstrat-o de-a lungul anilor şi recordurile de cantitate de peşte prinsă în concursuri).
Ca localizare, probabil că zonele cu apă mică în care se reflectă razele soarelui şi care se pot încălzi mai repede ar fi cele în care trebuie să pescuiţi, dar au fost momente în care am prins mai bine în zonele cu apă adâncă. Totuşi, dacă ştiţi de prezenţa unor structuri în apă, poate că ar fi bine să „atacaţi” acele zone. Totodată, zonele cu plaur sau stuf nu trebuie nici ele ignorate.
4. Cu ce pescuim?
Aşa cum v-am amintit anterior, există game special dedicate pescuitului iarna. În cazul în care doriţi, totuşi, să aveţi propria voastră nadă, aveţi grijă ca ingredientele pe care le folosiţi în mix să aibă o solubilitate ridicată şi să nu fie extrem de bogate în grăsimi. Nu este cazul să mai „ajutăm” şi noi mixul să lucreze greu, mai ales că sesiunile de pescuit din această perioadă sunt, deseori, de ordinul a câtorva ore.
În schimb, ca momeală aleasă pentru cârlig putem în continuare „jongla” în funcţiile de preferinţele personale. Totuşi, un pop-up de o culoare intensă alăturat unor viermuşi pare arma perfectă pentru începutul de sezon. Nu uitaţi, un mic săculeţ solubil aditivat şi umplut cu viermuşi, pelete sau seminţe vă poate spori considerabil şansele de a avea trăsături.
Atenţie! Exact ca şi în cazul mixului sau a boiliesurilor cu care doriţi să nădiţi, feriţi-vă de peletele care sunt uleioase.
5. Ce montură folosim?
O simplă privire aruncată asupra obiceiurilor noastre mioritice ne poate da răspunsul corect. Fie că vorbim de năditoare şi groundbait, fie că vorbim de plumb (îmbrăcat în pastă solubilă) şi un mic săculeţ solubil, ambele variante par a fi corecte.
Ea trebuie în continuare adaptată în funcţie de substratul pe care pescuim, acest lucru aplicându-se şi în cazul rigului. Personal, nu cred că este momentul să ne pierdem printre inovaţii, iar un rig simplu, alcătuit dintr-un fir suplu necămăşuit şi un cârlig numărul opt ar fi alegerea mea pentru această perioadă. Consider că, mai ales acum, localizarea este mult mai importantă.
6. Nu ignoraţi temperaturile scăzute!
Indiferent de satisfacţiile aduse de prinderea unui crap în această perioadă, nu trebuie să uităm că temperaturile sunt extrem de scăzute, iar sănătatea noastră este cea care contează. Aveţi grijă să fiţi îmbrăcaţi corespunzător, pentru că nimic nu este mai neplăcut decât frigul ce pătrunde prin hainele deloc adaptate acestor condiţii.
Chiar dacă pentru mulţi pot părea un moft, hainele dedicate pescuitului au un rol extrem de important, iar un costum izoterm purtat direct pe piele, sub îmbrăcămintea groasă şi impermeabilă, va ajuta la păstrarea temperaturii corpului şi va fi un excelent prim strat de protecţie. (Alin Ştef)