„Mult a fost, putin a ramas”, spunea o veche zicala. Iata-ne din nou aproape de deschiderea unui nou sezon, care speram sa fie mult mai bun decât precedentul, atât din punct de vedere al capturilor, cât si din punct de vedere al lacurilor ce par tot mai interesate în a adera la ideea de „catch & release”.
Cum momentele din sezonul de pescuit în care temperatura apei este scazuta provoaca pescarilor cele mai mai probleme, doresc sa aduc o serie de clarificari si sfaturi, toate cu speranta ca voi ajuta în elucidarea acestui mister: pescuitul crapului pe apa rece.
1. Alegerea standului de pescuit
Primavara nu este momentul în care sa va aventurati pe balti salbatice, sau balti care nu au o populatie piscicola mare. De ce? Din simplul motiv ca tot ceea ce ati face printr-o astfel de alegere ar fi sa va micsorati sansele de a avea trasaturi.
Dupa alegerea unui lac care sa corespunda cerintei precizate mai sus, asezarea pe standul potrivit este extrem de importanta. Aici exista doua tactici: fie începeti pescuitul din centrul lacului, urmând a va muta pe diferite zone pe care le considerati ca având potential odata la doua-trei ore (zone cu plauri, sau cu orice alt tip de structuri care ar putea tine peste), fie mergeti catre zone cu o anumita adâncime.
Din pacate, asa cum multi pescari bine au afirmat, pescuitul nu este matematica, iar alegerea adâncimii potrivite pescuitului în sezonul rece nu face altceva decât sa întareasca cele afirmate.
Au fost momente în care am prins bine pe zonele cu apa adânca, zone unde temperatura apei a ramas constanta de-a lungul timpului, dar si momente în care am prins crapi în zone cu adâncime mica.
Avantajul zonelor cu adâncime mica este ca au potentialul de a se încalzi mult mai repede în aceasta perioada. Totusi, instinctul îmi spune sa va îndreptati catre zonele cu apa ceva mai adânca.
2. Alegerea corecta a nadei
Din start trebuie precizat ca nadele cu un continut mare de grasimi sau uleiuri trebuie clar eliminate. Va recomand sa încercati gamele special concepute ale producatorilor pentru aceasta perioada, mai ales daca nu aveti experienta necesara conceperii unei nade care sa elibereze aromele si atractantii într-o apa a carei temperatura depaseste cu putin cea de zero grade.
Tocmai datorita acestor considerente am decis sa concep o gama speciala pescuitului în apa rece.
Aceasta contine groundbait, aditiv si pelete, fiind în opinia mea combinatia perfecta pentru ceea ce înseamna nada pentru momitor. În schimb, diversitatea se pastreaza la momeala de cârlig.
Aici, peletele solubile (flotante sau neflotante) de cârlig îmi par o „arma” excelenta, ele actionând mult mai repede decât boiliesurile solubile. Desigur, plasticele (porumbul flotant) îmbracate în pasta solubila sau atasarea la cârlig a unui saculet solubil umplut cu pelete si aditivat ramân solutii la fel de bune, care si-au demonstrat eficacitatea de-a lungul anilor.
3. Alegerea corecta a monturii
Fie ca alegeti sa pescuiti cu naditor si groundbait, fie ca alegeti sa pescuiti cu plumb si pasta solubila (metodele fiind la fel de eficiente), consider ca rigul trebuie sa fie unul definit de cuvântul „finete”. Cum metabolismul crapilor este oricum scazut, grija acordata monturii e bine sa fie mai mare decât de obicei. Astfel, un cârlig mic, numarul 6 sau 8, un fir suplu necamasuit de 15 lbs sunt, dupa parerea si experienta mea, elemente de nelipsit în conceperea unui rig de primavara.
Închei acest articol cu speranta ca aceste sfaturi va vor spori trasaturile si va doresc un început de sezon cât mai productiv din punct de vedere al capturilor. (Mircea Gheran)