Cu cat este mai frig afara – si implicit scade temperatura apei – metabolismul pestilor incetineste, deci „solzosii” incep sa nu se mai hraneasca. Nu devin mofturosi, pur si simplu nu mai au nevoie de mancare, deoarece consuma extrem de putina energie. In aceste conditii, pescuitul crapului devine o adevarata arta, pentru ca „mincinosul” este obligat sa gaseasca solutii pentru a face „mustaciosii” sa incerce macar o gustare.
Inventatorii pescuitului modern la crap sunt englezii, ei fiind „vinovati” pentru sumedenia de nade, momeli, amestecuri, noduri, forfaturi, cu care incercam si noi sa pacalim crapii. Ca atare, ar fi bine sa aflam ce spun ei despre nada pe care am putea-o folosi atunci cand dorim sa avem succes intr-o partida facuta la temperaturi scazute. Din propria experienta, pot spune ca la inceputul primaverii nu gresiti deloc daca puneti 1-2 lingurite de fulgi de ardei iute in mix-ul de nadire. (THL)
„Angler’s Mail” are cuvantul:
1. Carne
Aici pescarii englezi sunt exacti, nu e vorba de orice carne, ci de Peperami (personal, cred ca puteti incerca pe post de momeala orice fel de carnat subtire, uscat si picant pe care il gasiti in super-market-uri), un tip de carnacior de porc picant pe care pestii se pare ca-l gasesc irezistibil, cel putin in apele din Marea Britanie. Foarte atractiv pentru crap, clean si mreana, Peperami se poate folosi pe firul de par (bucata mica) alaturi de un pop-up de 10 mm si taiat subtire si decojit in saculeti solubili.
Aromele picante sunt asociate in ultimii ani cu pescuitul crapului pe timp de iarna. Englezii au la dispozitie numeroase magazine asiatice unde se gaseste o gama absolut naucitoare de produse cu care isi pot condimenta nada. Un strop de turmeric pe viermusi, un shake de garam masala in groundbait, pasta de ardei iute amestecata in canepa fiarta, porumb aromatizat cu coriandru, sare cu aroma de usturoi in boilies, pudra de belachan in pasta solubila sunt doar cateva variante pe care sa le folositi atunci cand doriti sa prindeti peste in apa rece, numarul lor fiind limitat doar de imaginatia dumneavoastra.
Curcuma (turmeric)
Planta de curcuma creşte până la 2,4 metri înălţime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac, iar rizomul, în formă de tubercul seamănă cu ghimbirul (din familia căruia face parte). Culoarea specifică a acestui condiment – folosit şi pe post de colorant al preparatelor alimentare – este portocaliu intens. Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă, fiind cel mai important ingredient din amestecul de curry. Se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (cel mai scump condiment), fiind un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire.
Garam Masala
Garam (iute) masala (amestec) este chiar esenţa bucătăriei indiene. Paradoxal, în ciuda numelui său de amestec iute, multe din amestecurile de garam masala din prezent sunt mai puţin picante decât restul condimentelor din bucătăria indiană. Principala caracteristică a acestui amestec de condimente (format din sapte mirodenii puternic aromate: cardamon negru, cardamon verde, coriandru, scortisoara, chimen, nucsoara si foi de dafin), care se regăseşte în toată cultura culinară indiană, este prăjirea condimentelor înainte de a fi zdrobite în mojar. În urma tratamentului termic, uleiurile esenţiale din condimente îşi accentuează aromele.
Belachan
Belachan este pudra de creveti fermentati cu un miros puternic si sarat folosit in bucataria din Malayesia. Contine o doza mare de glutamat de sodiu, celebrul potentiator de gust.
3. Porumb
Sunt putine momeli care pot sa invinga banalele, dar celebrele si omniprezentele boabe de porumb dulce, chiar si pe apa rece. Porumbul este preferat de crapi deoarece se digera repede, este extrem de vizibil – chiar si in apa tulbure – si este mult mai rezistent decat viermii la „ciuguliturile” exemplarelor mici. O montura cu doua boabe pe rig este irezistibila pentru crapii flamanzi, in timp ce varianta cu o singura boaba pacaleste si cei mai mofturosi si circumspecti pesti.
4. Lichide
Pungile de PVA (mai ales cele de calitate) nu sunt destinate a fi umplute doar cu nada solida. Daca puneti in aceste „pungulite” arome/atractanti in stare lichida veti avea in apa o mare „explozie” de atractie, fara insa a exista si hrana propriu-zisa, un lucru excellent in apa rece, cand crapii se hranesc putin si se satura imediat. Trebuie insa sa fiti foarte atenti ca mixurile lichide sa nu atace PVA-ul! Pentru inceput incercati urmatorul amestec: lapte condensat si aroma de ciocolata, nu veti regreta.