Cu cat este mai frig afara – si implicit scade temperatura apei – metabolismul pestilor incetineste, deci „solzosii” incep sa nu se mai hraneasca. Nu devin mofturosi, pur si simplu nu mai au nevoie de mancare, deoarece consuma extrem de putina energie. In aceste conditii, pescuitul crapului devine o adevarata arta, pentru ca „mincinosul” este obligat sa gaseasca solutii pentru a face „mustaciosii” sa incerce macar o gustare.

Inventatorii pescuitului modern la crap sunt englezii, ei fiind „vinovati” pentru sumedenia de nade, momeli, amestecuri, noduri, forfaturi, cu care incercam si noi sa pacalim crapii. Ca atare, ar fi bine sa aflam ce spun ei despre nada pe care am putea-o folosi atunci cand dorim sa avem succes intr-o partida facuta la temperaturi scazute. Din propria experienta, pot spune ca la inceputul primaverii nu gresiti deloc daca puneti 1-2 lingurite de fulgi de ardei iute in mix-ul de nadire. (THL)

„Angler’s Mail” are cuvantul:

1. Viermi

Pescarii (mai ales cei de crap) cunosc acest „secret al lui Polichinelle”: viermii sunt una dintre cele mai eficiente momeli pentru prinderea pestilor pe timp de iarna. De ce? In primul rand pentru ca larvele sunt digerate extrem de usor de crapi. Pe langa acest atu, mai exista cateva motive ca sa mergem pe varianta cu „viermusi”: indiferent cat de rece este apa, se misca pe substrat, vibratiile facute fiind percepute repede de pesti, plus pot fi colorati, asa incat sa reprezinte si o atractie vizuala. Una dintre variantele cu mari sanse de succes este urmatoarea: maggot rig (pe care punem o „bogatie” de viermi vii, plus cateva larve artificiale flotante din spuma sau cauciuc), plus un saculet de PVA plin tot cu viermusi vii (merge sa presarati si casteri daca aveti). Lansati la maxim 30 de minute ca sa faceti un „pat” de viermusi in zona unde pescuiti si ca sa aveti la carlig viermi vii pe toata durata partidei.

2. Sare

Oricant de ciudat ar parea, sarea pusa in nada este un puternic atractant pe tot parcursul anului, insa vom vedea ei efectul extraordinar cu precadere pe ape reci, cand dorim sa cream langa carlig o mica zona de atractie maxima. Uitati de arhicunoscuta sare iodata de masa si folositi sare de mare ori sare grunjoasa, pe care o veti incorpora in pasta solubila sau groundbaits-uri. Mai mult, puteti presara sare peste viermusi, casteri, pelete, canepa si chiar porumb alimentar. Mici pungute PVA umplute cu sare merg perfect cu orice fel de momeala de carlig si cu toate ca nu sunt folosite de prea multi pescari au un effect devastator pet imp de iarna.

Nade_de_apa_rece_sare

3. Paine

Painea este o nada de top, mai ales pe rauri, acolo unde cleanul si babusca il adora, indiferent ca este prezent sub forma de fulgi, coaja sau cocoloase de miez. Cu toate ca piureul de paine este utilizat pe scara larga ca groundbait, iarna folositi un amestec format din miez faramitat cu ajutorul robotului de bucatarie, pe care il puteti presa intr-un saculet solubil. Un asemenea pranz usor este de nerefuzat chiar si pentru un crap mofturos, mai ales daca langa saculet aveti un bob de cauciuc flotant de culoare alba.

Nade_de_apa_rece_paine

4. Ciocolata

Aroma de ciocolata este atat de apreciata de crapi, incat practic incalca toate regulile pescaresti! Spre deosebire de alte arome care pot fi contraproductive daca sunt folosite in exces, la ciocolata este imposibil sa spui ca ai adaugat prea multa aroma. Pentru un pescuit de iarna senzational, amestecati 20 ml de aroma de ciocolata cu un ou crud, dupa care puneti un mix de pop-up si faceti bilute de 10 mm. Veti avea surprize de proportii, mai ales daca pastrati putin amestec si pentru pasta!

Nade_de_apa_rece_ciocolata

5. Lecitina si alcool

Aromele si atractantii pe baza de uleiuri isi pierd calitatile in momentul in care intra in contact cu apa rece, deoarece uleiul devine vascos la temperaturi scazute si se dizolva foarte greu sau chiar deloc. Pentru a va asigura ca aroma nu este „inchisa” in nada, adaugati granule de lecitina (le gasiti la farmacii) atunci cand faceti groudbait-ul sau pasta solubila. Ca o alternativa, amestecati alcool in nada pentru a avea o dispersie excelenta. Cea mai buna varianta este vodka, deoarece nu are miros, insa s-au inregistrat rezultate bune si cu whisky, gin. Si ca o adaugare pur-romaneasca, incercati si cu palinca/tuica, mai ales ca bautura noastra traditionala are si aroma de fructe!