Indiscutabil, . Vorbim despre un loc trezit la o noua viata dupa reabilitarea si modernizarea care s-au incheiat de foarte putin timp.
Herghelia a fost infiintata in 1926, din dorinta Regelui Ferdinand I, armasarii fiind destinati armatei pentru trupele de cavalerie. La acea vreme erau crescuţi cai arabi aduşi de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți, insa, pentru intre 1936 și 1941 s-au importat din Polonia noi „linii“ de armăsari pursânge denumite El-Sbaa şi Nedjari.
Pentru ca s-a dorit ca exemplarele de pur-sange sa fie crescute intr-un climat cat mai apropiat de cel in care s-a format rasa araba, a fost ales actualul loc al hergheliei – la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre. Suprafaţa totala se apropie de 600 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei aproximativ 350 de cai.
Si in perioada interbelica, la fel ca si in prezent, obiectivele celor care conduc herghelia sunt cresterea si ameliorarea materialului genetic pentru rasa Pur Sânge Arab, cea mai veche din lume. Aceasta rasa a contribuit la realizarea si îmbunãtãtirea majoritãtii raselor de cai existente. Vorbim despre un animal cu temperament vioi, docil, cu aptitudini deosebite pentru curse de galop si andurantã; o rasa foarte rezistentã la conditiile vitrege si la schimbãri climatice.
Armăsarii sunt antrenaţi zilnic, cate 8 ore, de jockey specializati ai hergheliei, in program fiind alternate reprize de trap, galop, galop întins și plimbări uşoare.
Sa precizam ca un cal bine îngrijit poate ajunge la varsta de 30 de ani, „Recordman”-ul de vârstă de la Mangalia fiind Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila vârstă de 34 de ani, în 1946.
Herghelia de la Mangalia, cea mai mare din sud-estul Europei, este populată numai de cai de rasă, iar pe langa profilul zootehnic, constituie şi un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Efectivul cabalin este format din armãsari pepinieri, iepe mamã, tineret în crestere, armãsari de montã publicã, sport si agrement.
Cu ocazia festivitatilor prilejuite de redeschiderea complexului, sute de persoane au avut ocazia sa se delecteze cu o serie de curse, desfasurate pe Hipodromul Mangalia, unicul din ţară special conceput pentru intrecerile de galop si care se întinde pe o suprafaţă de 19 hectare.
Pentru lucrarile de reabilitare a hergheliei Consiliul Judetean Constanta a alocat 4,5 milioane de lei, in conditiile in care administratia judeteana a solicitat Guvernului trecerea respectivului complex din administrarea Romsilva in cea a CJ, fiind initiat un proiect de lege in acest sens.