Nu mai este un secret atunci cand spunem ca mustaciosii se hranesc prin aspirare. Pana si cel mai sceptic pescar a vazut macar o data acest proces sub o forma sau alta. Una din problemele care deriva de la aceasta concluzie este greutatea momelii care urmeaza a fi aspirata fie de pe substrat, fie din apropierea acestuia. Pentru a simplifica lucrurile, atunci cand vine vorba de pescuitul cu monturi fine momeala atasata trebuie sa fie in primul rand usoara.
Tehnicile de finete se adreseaza tuturor taliilor de ciprinide. Nu greutatea pestelui este problema, ci rapiditatea cu care ii aducem pe vad. Partidele sunt mai scurte si in majoritatea cazurilor sunt si de efect. Se obtine relativ usor atat cantitate cat si calitate.
Imi place sa pescuiesc cu toate clasele de momeli: flotante, critic echilibrate sau cele cu densitate ridicata. Imi place sa stiu cu momeala lucreaza in vad (si nu numai), prin dispersia de aroma, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor. De multe ori simt nevoia ca momeala mea sa se dezintegreze intr-un ritm rapid, asemanator cu cel al nadei.
Ca sa pot pune in aplicare o astfel de strategie apelez la micronaditoare (sa le numim astfel pentru a fi pe intelesul tuturor). Aceste cosulete sunt realizate din plastic si se adreseaza pescuitului cu pasta. Lucreaza pe acelasi concept ca naditoarele pe care le stim. Diferenta este ca sunt de mici dimensiuni si pot sustine pasta pe vad sub forma compacta vreme buna.
Sunt ideale in pescuitul crapului si asta pentru ca pasta solubila din segmentul momelilor dedicate –bilele, este o solutie optima. Continutul pastei solubile de calitate este bogat in ingrediente care sunt usor identificate de mustaciosi, face parte din clasa momelilor de nutritie (spre deosebire de pop-up care este o momeala de atractie) si are un timp de dizolvare dictat de temperatura apei unde este pescuita.
Green Paradise este un lac cu o istorie frumoasa. Istoria o fac invingatorii asa cum spune si zicala. Am decis sa vin pe malurile acestei ape la startul actualului sezon. Este pentru prima data cand lansez monturile fine in acest lac. Mare lucru despre aceasta acumulare nu stiu, insa Toni, administratorul locului, mi-a oferit informatiile de care am avut nevoie. Adancime, temperatua apei in aceasta perioada si sursele de hrana naturala ale solzosilor din aceste ape.
Prin comparatie am pescuit doua set-up-uri diferite din punct de vedere al abordarii monturilor. Cat de bine am facut sau nu acest lucru vom urmari impreuna maine pe canalul Travel Mix incepand cu ora 14.30 intr-un nou episod marca Mincinosii.
In inchiere mai adaug ca am intrat la apa cu o nada pe care aici am folosit-o pentru prima data, fara a avea ocazia sa o testez inainte asa cum ar fi si normal. Este un al doilea risc pe care mi l-am asumat in aceasta calatorie.
Nada noua, lac necunoscut, micronaditoare si „megaciortani” in urmatorul episod Mincinosii . Peste mare si mult? Va las pe voi sa hotarati asta. Pana data viitoare, sunt Radu Dascalescu si ne vom revedea pe malul unei ape. La revedere!